Doula begeleiding – Begeleiding tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna!
Lijkt het je fijn dat er de hele bevalling een vertrouwd persoon bij jou en je partner is? Die niet van je zijde wijkt ongeacht hoe lang de bevalling duurt en waar deze zich afspeelt? Iemand die zorg draagt voor de verbinding tussen jou en je partner en tussen jullie met de zorgverleners? Die je helpt om te blijven communiceren over je wensen en ideeën? Iemand die je vertrouwen geeft en zorgt dat je kunt blijven vertrouwen op hetgeen er in je lichaam gebeurd? Die de kennis van fysiologie van de bevalling heeft en daarmee voldoende tools in handen heeft om de juiste ondersteuning te bieden?

Dan is een doula iets voor jou!
Iedereen die een doula zou willen is welkom bij mij. Het maakt voor mij niet uit of je gaat voor een badbevalling thuis of dat je op voorhand al kiest voor pijnstilling in het ziekenhuis. Ik vind het belangrijk dat jij de regie hebt over je bevalling en dat je je gesteund en gehoord voelt in jouw proces.

Ik ben er ter ondersteuning van jou én van je partner. Door mijn aanwezigheid kan je partner zich richten op zijn/haar rol en deze in alle rust en vrijheid vervullen. Mijn ondersteuning kan fysiek zijn (massage, suggesties voor houdingen), emotioneel (luisteren, bemoedigen), psychisch (ondersteuning bij angsten of verdriet).
Ik ben zeker geen vervanger van een partner. Ik ben er juist ook voor hem/haar en vind het juist belangrijk dat jullie, als dat jullie wens is, jullie met elkaar kunnen verbinden. Daarom zorg ik er ook voor dat het zelfvertrouwen van de partner groeit, dat je partner weet wat hij/zij kan doen en hoe je partner jou het beste kan ondersteunen en coachen.

Hoe ziet mijn doula begeleiding er uit?

Kennismakingsgesprek tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap plannen we een (kosteloos en vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Het is belangrijk dat we een klik hebben en dat jij en je partner je fijn voelen bij mij. Ik zal jullie toch begeleiden bij een hele bijzondere en intieme gebeurtenis. Wanneer we uitgebreid (1,5 uur) kennis hebben gemaakt en jullie hebben besloten dat jullie mijn doula begeleiding wensen gaan we de vervolggesprekken in plannen.

Vervolggesprekken tijdens de zwangerschap

Dit zullen er nog 2 zijn, van ongeveer 2 uur. In deze gesprekken leren we elkaar nog beter kennen, bespreken we jullie wensen, verwachtingen en angsten. Ik geef veel informatie over de fysiologie van de baring, de verschillende houdingen die je aan kunt nemen tijdens de baring en over hoe je de hormonen tijdens je bevallig als een cocktail op en met elkaar kunt laten samenwerken. Ik leer je drukpunten (accupressuur) die de bevalling kunnen ondersteunen.
Ik kan je verschillende massages geven zoals een voetmassage, een rugmassage of een massage met de rebozodoek. Samen maken we een massageolie op maat met etherische oliën die goed bij jou passen.

Daarnaast leer ik je partner hoe hij bepaalde massagetechnieken kan toepassen om zo samen toe te kunnen leven na de bevalling. Je krijgt handvatten van mij om een geboorteplan te schrijven en ook daar ondersteun ik je bij. We bespreken het samen en je bespreekt het ook met je zorgverlener. Als je het fijn vindt kan en wil ik met je mee zodat ook ik alvast kennis heb gemaakt met jouw zorgverlener. Samen bespreken we alle keuzes die je hebt tijdens de zwangerschap en de bevalling, ik vind het belangrijk dat je weloverwogen keuzes kunt maken. Welke keuze je dan maakt, dat maakt niet uit. Als het weloverwogen is, met eerlijke en objectieve informatie is elke keuze goed.

Heel deze periode ben ik onbeperkt telefonisch en via de mail en what’s app bereikbaar voor je. Als er behoefte is aan extra begeleiding, massage of gesprekken dan kunnen die zeker plaats vinden. Deze zitten niet bij de prijs inbegrepen.

De laatste weken…

De laatste weken van de zwangerschap hebben we intensief contact en bouwen we een bijzondere band op met elkaar. Wil je extra gesprekken of wil je dat ik enkel kom voor een zwangerschapsmassage dan kunnen we daar een extra afspraak voor maken.

Vanaf week 37 ga ik op wacht voor je en ben ik voor jou 24/7 bereikbaar. Die weken richt ik mijn leven dusdanig in dat ik elk moment naar je toe kan komen als de bevalling begonnen is. Ongeacht de dag of het tijdstip.

De bevalling

Tijdens de bevalling creëer ik een veilige omgeving waarin jij en je partner zich continue gehoord, gezien en gesteund voelen. Deze omgeving biedt de mogelijkheid om vol vertrouwen naar je eigen lichaam te kunnen luisteren. Door mijn continue steun lukt het je om rust te vinden en vertrouwen te houden waardoor je mee werkt met je lichaam om de baby geboren te laten worden. Ook je partner kan er beter voor jou zijn als hij/zij niet het gevoel heeft er alleen voor te staan en dat hij/zij geholpen kan worden om jou de steun en de begeleiding te geven die je nodig hebt.
Dit is bij een thuisbevalling, maar zeker ook bij een ziekenhuis bevalling waarbij je vaak lang alleen bent en nog meer te maken hebt met wisselend personeel. Door mijn continue begeleiding ben ik een constante betrouwbare factor wat de bevalling bespoedigt en zorg ik ook voor een fijne communicatie tussen jou (of je partner) en het ziekenhuispersoneel.

Na de bevalling

Na de geboorte van je kindje zorg ik voor jullie comfort. Ik probeer zoveel mogelijk huid-op-huid contact te creëren, en als dat niet bij de moeder dan, dan bij de vader en probeer jullie zo’n ongestoord mogelijk eerste uur te geven waarin er alle aandacht en ruimte is dat jullie elkaar leren kennen. Indien gewenst ondersteun ik bij de eerste keer borstvoeding geven. Ik ga pas weg enkele uren na de bevalling als alles rustig is.

Kraamweek

In de kraamweek kom ik voor de eerste keer langs. We bespreken de bevalling en je vertelt me jouw verhaal. Ik luister naar je, beantwoord nog vragen als je gaten in je geheugen hebt en ben nog steeds jouw steunpilaar. Tot dat we de begeleiding hebben afgesloten ben ik nog steeds onbeperkt bereikbaar voor je.

Afsluitend gesprek

Na ongeveer 4 tot 6 na de bevalling weken kom ik nog een keer langs. Hiermee sluiten we in principe de begeleiding af. Ik neem, indien gewenst, een geboorteverslag met foto’s voor je mee als aandenken aan de hele reis die je hebt gemaakt.

Tevens ben ik geboortefotograaf en indien je gebruik maakt van mijn doula begeleiding kan ik voor een kleine meerprijs professionele foto’s maken tijdens de bevalling. (Tot dat ik gecertificeerd doula ben reken ik één totaal tarief).

Werkgebied

Mijn werkgebied is alles tot een uur rijden vanaf Zwaag/Hoorn.
Van Amsterdam tot Alkmaar , Den Helder en Enkhuizen. Maar ook Utrecht, Almere, Leystad en Leeuwarden behoren tot de mogelijkheden. Woon je verder weg en wil je weten of ik iets voor je kan betekenen? Laat het me dan weten, in overleg is er heel veel mogelijk!

”Sometimes we need someone to simply be there. Not to fix anything, or to do anything in particular, but just to let us feel that we are cared for and support”

– Unknown –